Ссылки   Веб Кольцо   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив
Links   Web Ring   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive
Връзки   Уеб Ринг   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив
i
Българските авиокатастрофи
The Bulgarian aircrashes
Назад
i
i
Делта планер се разби в Павликени, двама загинали

16.03.2008/12:00 по Гринуич
Двама бизнесмени от Павликени загинаха при катасрофа с делтапланер. Стефан Стефанов (43 г.) качил свой 30-годишен приятел, за да го повози. Няколко минути след като излетели, по неясни причини двигателят на планера започнал да прекъсва. Машината загубила височина и паднала от 20-30 метра височина в празен плувен басейн край местния рибарник. Сигналът за драмата е подаден около 14 часа в местното полицейско управление.
На място е загинал 32-годишният Борислав Александров. Стефанов бил още жив при пристигането на лекарския екип, но починал в линейката на път за болницата във Велико Търново. По време на полета времето било слънчево с лек вятър.
До късно вечерта разбитият делтапланер беше охраняван от полицаи. Те чакаха следователите и инспектори от въздухоплавателната агенция, която също разследва инцидента.
Делтапланерът е собственост на загиналия Стефанов. Ще се проверява кога и къде е правен ремонтът на двигателя.
И двамата бизнесмени са семейни и имат деца.
Стефан Стефанов и един от неговите делтапланери.
borbabg.com
Три версии за катастрофата с делтапланера в Павликени

Елка СПАСОВА
Три са версиите, по които работят разследващите органи по катастрофата с делтапланера край Павликени. Това обясни Атанас Костов, държавен инспектор по въздухоплаване в Специализирано звено за разследване на авиационни събития.
Първата версия е за рязко влошаване на здравословното състояние на управляващия пилот, но това тепърва ще трябва да се доказва от медицинската експертиза след аутопсията.
Според втората версия на разследващите органи причината за инцидента може да е техническа неизправност, довела до разрушаване на някои елементи от делтапланера във въздуха.
Третата версия е грешка в техниката на пилотиране, довела до срив на потока в крилото и падане на подемната сила. За конкретна причина все още не може да се говори, каза още Атанас Костов.
Той обясни, че летателният апарат е бил закупен от частно лице в Германия и не е бил регистриран, а полетът бил чисто любителски.
Инцидентът стана в неделя около 14 ч. в землището на Павликени. Делтапланерът е излетял от селскостопанско летище близо до града. Малко по-късно той се е разбил в празен басейн, в намиращ се наблизо рибарник.
Намясто е загинал 32-годишният Борислав Александров. Вторият мъж ¬ 41-годишният Стефан Стефанов, е бил жив, когато на мястото на инцидента е пристигнал екип на Спешна помощ. Лекарите са взели пострадалия и са тръгнали към великотърновската болница, но по пътя той е починал.
Резултатите от аутопсията не са показали наличие на алкохол или други опасни вещества в кръвта на двамата загинали мъже.
Полицаите и представителите от Агенцията по въздухоплаване продължават разследването по случая. Предстои да бъдат направени разпити на очевидци от летището и на свидетел, който е видял пикирането на машината от гробищния парк на града, обясниха още от полицията.

Стоян Атанасов, собственик на рибарника:
“Чухме силен трясък,
беше нещо страшно”

“Обядвахме в заведението, заедно със сина ми и работниците. Чухме бръмченето на машината и след това се разнесе оглушителен трясък. Видяхме само как делтапланерът падна перпендикулярно в басейна, в който има не повече от 20 см вода. Синът ми и единият от работниците, който е виетнамец, и един приятел, който е пожарникар, веднага излязоха. Синът ми и пожарникарят скочиха в басейна, който моментално се напълни с кръв. Момчетата успяха да извадят двамата мъже. В този момент пристигна и Спешна помощ. За съжаление лекарите само констатираха, че Борислав е мъртъв. Взеха Стефан в линейката и тръгнаха за великотърновската болница. За съжаление той е издъхнал по пътя. Ако басейнът беше пълен или пък бяха паднали десетина метра по-настрани в рибарника, можеше да са живи.

Марияна ХРИСТОВА
Градът скърби за двамата загинали
Едва ли има човек в Павликени, който да не познава трагично загиналия в неделя Стефан Стефанов. Изключително трудолюбив, изключително деен, изключително способен човек, така го определят приятели, съседи и познати и съграждани на мъжа. Според тях Стефан е превърнал детската си мечта ¬ авиомоделизъм, в хоби и своя съдба. Със свои авиомодели е участвувал в републикански състезания, от които има много награди. Той е в основата на провеждания от 6 години в Павликени турнир от републиканския шампионат по авиомоделизъм, делтапланери и радиоуправляеми модели.
Притежава собствен планер, с който обича да реализира мечтата си ¬ да покорява височините. Павликенчани често, при хубаво време, виждаха неговия планер да кръжи над града и знаеха, че това е Стефан. Стефан Стефанов беше един от основателите на клуба по авиомоделизъм в Павликени и основен инициатор в неговите прояви. Той притежаваше много сериозни познания в областта на техниката въобще, занимаваше се основно с автомобили, имаше собствен автосервиз в с. Михалци.
Ще липсва като приятел, като човек с добрите си взаимоотношения на много хора в града и цялата страна, на своите колеги от авиомоделизма и делтапланеризма. Също толкова добри думи могат да се кажат и за другия трагично загинал заедно със Стефан млад мъж ¬ Борислав Александров. Той имаше собствен бижутерски бизнес.
Вчера в Павликени се коментира, че градът за голямо съжаление загуби двама стойностни, много добри мъже.
                                                                                                                                                                                                                   
dnesbg.com
Назад
Back