Снимките на картините от изложбата можете да свалите като (*.zip) файл ТУК. Автор на снимките Никола Николов.

Могат да се ползват с учебно-познавателна цел, при беседи, презентации, реферати и филми по темата.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

НАШИЯТ СКРОМЕН ПОКЛОН

 

Руско – турската война от 1877 - 1078 година.

„Особената война”, както я нарича Андрей Пантев. Войната, която от векове за векове, е останала олицетворение на благодарност, възхита и обич на българския народ към руския народ. Войната, превърнала се в символ на славянска и православна солидарност. На 140-годишнината от тази освободителна война е посветена експозицията с репродукции на картини от известни руски художници. На всички, които направиха експозицията възможна - организатори и спонсори - дълбока признателност.

В съвременното българско духовно пространство, събрало в себе си противоречивостта на разнородни, до взаимно изключване, исторически, политически и морални позиции, ние срещаме противоположни оценки за Освободителната война от 1877 - 1878 година - от нейната прослава като дар и благо за българския народ до отричането ѝ като историческа необходимост по пътя на българския обществен прогрес. Дори нейните отрицатели обаче, често служещи на чужди геополитически амбиции, не могат да отрекат, че това е войната с най-много доброволци от всички войни в историята на XIX век. Това е война за вярата, в която са загинали „За други своя" над 72 000 руси (великоруси, белоруси и малоруси), както и хиляди доброволци от Румъния, Сърбия и Финландия.

Тази война е забележителна, особена, дори уникална и с факта, че само две години след Освобождението, руската администрация начело с княз Дондуков, напуска безусловно България, като оставя след себе си нашата страна със съвременна и модерна за времето си Конституция, изградена държавна администрация, армия, флот, Академия на науките и изградени всички останали необходими структури за самостоятелно функциониране на българската държава. Русите идват през 1877 година в Османската империя, проливат кръвта си, освобождават българите от петвековното иго, полагат солидните основи на Третата българска държава и си отиват. Какъвто и имперски прагматизъм да виждат историците в тази война, нейният уникален освободителен характер и нейният уникален, духовен и цивилизационен заряд, остават неоспорими за непредубедения поглед.

Тази особена война има непреходно значение и за самите руси. Не случайно по време на войната е учредена Георгиевската лента като висш отличителен знак за героизъм. Учредяването на отличието е много любопитно. Когато руският император Александър II заповядал главнокомандващите на Дунавската и Кавказката армии да представят списък на отличилите се, оказало се, че извършилите най-блестящи подвизи - Нижегородски и Северски драгунски полкове - вече са получили всички установени награди.

Тогава с указ от 11 април 1878 г. императорът създава нова военна награда - Георгиевската лента, която се поставя на знамето на полка и „не се сваля при никакви обстоятелства”. Георгиевската лента е част от Георгиевския орден за военни заслуги и е сред най-почетните отличия на руската армия.

Особената, великата, освободителна война от 1877 - 1878 г. има и невероятен международен отзвук. След като научават за победите в боевете при Шипка и Плевен, всички поробени народи от Османската империя - от Еритрея до Сирия - разбират, че е възможно отоманският гнет да бъде отхвърлен. Тази война се превръща в пример, упование и надежда.

Настоящата експозиция на картини, пресъздаващи моменти от Войната, е нашият скромен поклон на благодарност и молитва за бъдещо единение на двата народа. Българският и руският народи пред историята и пред Бога са едно и чрез своята култура и език, чрез своята вяра и светоусещане. Освободителната руско - турска война от 1877-1878 г. е неразделна част от това единение.

 

НИКОЛАЙ МАЛИНОВ - Председател на НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ

 

 

В историята на човечеството войните, независимо какви са и как завършват, винаги са носили емоции.

Всяко историческо събитие придобива по-голяма стойност и навлиза по-плътно в паметта, когато е разположано дълбоко в литературата, изкуството и дори в битовия фолклор.

Преди да бъде разбран един процес или едно събитие, особено ако е война, то трябва да бъде почувствано и чрез художествена емоция.

Чрез тази чудесна експозиция са потапяме в художествените възпроизвеждания на една особена, необичайна война, отличаваща се от повечето подобни събитиа в европейската историа от краа на XIX век.

Война на емоцията, на вярата, на избавлението, тя не можеше да не впечатли европейската общественост.

 

Професор Андрей Пантев

 

 

Дълбок поклон пред подвига на воините сражавали се за свободата на Отечеството ни!

 

Никола Николов

 

 

Още по темата:

 

Връзки   Уеб Ринг   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

Ссылки   Веб Кольцо   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

Links   Web Ring   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive