"ЗАГИНАЛЪ ГЕРОЙСКИ ЛЕТЕЦА ФЕЛДФЕБЕЛЪ ВЕЛИЗАРЪ КРЪСТЕВЪ ВЪЛОВЪ..."

 

 

Надгробният паметник и стихове на подофицер Велизар Кръстев Вълов,

загинал при изпълнение на служебния си дълг бранейки Отечеството си

 

(Снимките са предоставени от г-н Валентин Стоянов; кликване върху тях ги увеличава, повторно ги намалява)

 

 

·         Valentin Stoyanov <valentin.m.stoyanov@gmail.com>;

TO:

·         info-to@aircrashconsult.info

 

Thursday, November 22, 2012 9:12 AM

 

Здравейте!

 

Изпращам настоящия и-мейл по повод на следния списък:

 

1912-1999_AF-BG/PILOTITE

 

След толкова много години за пръв път откривам името на един близък роднина в публичен списък, но си отговарям и на въпроса защо от архива на ВВС не успяха да намерят информация за този човек. Касае се за един от четиримата летци под №121 - Велизар Кръстев Вълов. Фамилното име е объркано - не е Вълков. Може би това е причината от архива на ВВС преди години да ми отговорят официално, че не намират данни за такова лице.

 

Баба ми почина преди години, но мога да дам малко информация, с която да допълните базата данни, освен, че в презимето "К" е за "Кръстев", а "ВълКов" всъщност е "Вълов". Доколкото помня самолетът се връща от мисия, но немците отказват да включат светлините на летището (трябва да е било Божурище). Екипажът кръжи докато свършва горивото и после се опитва да се приземи в тъмното. Спомените ми са, че самолетът се разбива в района на Пирот - пак евентуално за допълване на информацията от Вашия списък.

 

Велизар е син на прадядо ми Кръстьо Вълов Петков и вуйчо на баща ми. Родът ми е от Оряхово и на погребението, което е малко след Великден 1944г., се стича голяма част от хората в града. И до днес в началото на оряховските гробища има паметник от черен гранит с орел, перка на самолет и две бомби. Изпращам няколко снимки. Надписът гласи следното:

"ЗАГИНАЛЪ ГЕРОЙСКИ ЛЕТЕЦА ФЕЛДФЕБЕЛЪ ВЕЛИЗАРЪ КРЪСТЕВЪ ВЪЛОВЪ..."

 

Благодаря, че поддържате такава база данни в Интернет!

 

Thursday, November 22, 2012 8:41 PM

Пазител на семейната история беше баба ми, но тя почина преди доста години. Велизар е неин брат, вуйчо на баща ми. Третото дете в семейството е другият брат Илия, чийто син също се казва Велизар и вече е много възрастен. Моят двегодишен син също е кръстен Велизар. По този начин продължаваме традицията и се опитваме да запазим родовата памет...

Лично при мен е останала само една вещ на Велизар - тефтерче със стихове. Ще взема да сканирам някоя страница и да Ви я изпратя.

 

С уважение,

 

В. Стоянов

 

Връзки   Уеб Ринг   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

Ссылки   Веб Кольцо   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

Links   Web Ring   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive