С благословението на Негово Високо Преосвещенство Велико-Търновски Митрополит Григорий

Градски манастир
"Св. Св. Петър и Павел"

Църква “Св. Св. Петър и Павел” e строена през 1644 г. (според надписа във вътрешността й). При ремонт в 1923 г. са открити стенописи, между които личат образите на ктиторите Матей Бесараба и жена му Елена.  Църквата е била вкопана в земята и откъм пътя изглежда доста ниска и невзрачна, вероятно поради изискването на тогавашните турски управници да не бъде по-висока от турчин яздещ кон.

В манастира като монах и игумен е служел канонизираният за светец Дамаскин Габровски. Турците изискват от него да се откаже от християнството и да приеме исляма, но той категорично отказва. Обесват го на черницата в двора на манастира на 16.01.1771.

Манастирът е паметник на културата заедно с иконостаса и стенописите.

 

 

За контакт:

Схимонахиня - Екатерина

Монахиня - Аполинария

Послушница - Анелия

Моб. телефон: 0887 18 24 51

 Житие на свещеномъченик
Дамаскин Габровски

Пострадал заради Христа през 1771 година.
Чества се на 16 януари заедно с Честните вериги на св.ап. Петър и преп. Ромил Видински.
Разрешава се вино и елей.

Свещеномъченик Дамаскин се родил в град Габрово, Великотърновска епархия. Той приел монашество в Атонския Хилендарски манастир, гдето и бил произведен йеродякон, йеромонах и дори игумен на светата обител.
Веднъж се отправил по манастирски работи в град Свищов, гдето имало хилендарско подворие, и опитал да поиска от някои турци да изплатят дълга си към манастира. Но вместо да се издължат, турците го ограбили и се сговорили тайно да въведат в метоха една туркиня с лошо поведение, а после като нападнали метоха и като я намерили там, вързали невинния Дамаскин и го предали на съда.
Само по един начин той би могъл да се избави от смърт - да се отрече от Христа и да приеме мохамеданство. Но св. Дамаскин отговорил на това тяхно предложение:
"Аз съм се родил християнин, християнин и ще умра! Да се отрека от Христа, това за мене значи да се откажа от вечния живот: без Него няма спасение!"

Тогава турците го завели на лобното място. Докато те готвели бесилото, св. Дамаскин поискал разрешение да се помоли Богу. Като се обърнал към изток, той се прекръстил, помолил се и заявил на убийците, че той вече е готов. Те го обесили, като с това му доставили мъченически венец.
Свещеномъченик Дамаскин Габровски загинал на 16 януари 1771 година. Житието му било написано от монаси в Атон.
След неговата смърт, убийците му, плувайки по Дунава, се удавили и по този начин получили заслужено наказание за невинно убития християнин.

© Жития на светиите..Синодално издателство, София, 1991 годинаСинодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

AircrashConsult.info/ История и туризъм