Tutankamun Тутанкамон

Експозиция на копия от артефакти от съкровището открито в KV62,

гробницата на фараона, изложени в сградата на операта в Бургас

в периода 10.07 - 30.09.2019

 

 

  

Сутринта на 22 ноември 1922 г., след дълъг период на чакане от 10 години, Хауърд Картър чува обнадеждаващи новини за откритието. Дете намерило стълби докато се опитвало да оправи делвата си с вода в пясъка. Tова е Мохамед Абдул Расул, момчето, което носело водата на работниците при разкопките в Долината на царете. Била открита гробницата на Тутанкамон. Картър разрушил част от стената, зa да види какво има вътре npeз дупката. На светлината на свещта той видял нещо невиждано дотогава. Веднага изпратил телеграма на лорд Карнарвън, който финансирал проекта, за да го извести за откритието. Карнарвън пристигнал на 24 ноември 1922 г. Той попитал Картър „Какво видя вътре в гробницата?" Картър отговорил „Прекрасни неща." Toвa била гробницата на Тутанкамон, който наследил трона на осемгодишна възраст през втората половина на 14 век пр. Н. ера и починал на 19 години. Гробницата съдържала 5389 археологически предмета. Щастливо съвпадение било, че гробницата е заровена под отломки, развалини и пясък и е малко под гробницата на Рамзес VI, което я запазва в продължение на хилядолетия.

Жените в древен Египет били високо уважавани. Те се радвали на свободата да изразяват себе си и да показват емоциите си. Някои папируси и фрагменти от глина съдържат любовна поезия и показват как жените могат да изразяват любовта си без да ce срамуват.
В кралския двор избухва драмата на любовта и властта. Да започнем с дядото Тутмос IV, който се оженил за дъщерята на краля на Митани, сирийската принцеса Артатама, за да прекрати войната между тях и я настанил в два двореца, единия в Мемфис, а другия в Тебес.
След това нашата любовна история започва с неговия млад син, Аменхотеп III, който на двадесетгодишна възраст обявява любовта и брака си с девойка на име Тий, която не е с кралска кръв, а е от обикновеното население и дъщеря на един от кметовeте Акхмим, Юя, който играел важна политическа роля със съпругата си Туя. Новината за сватбата била оповестена навсякъде, като документа за брак бил гравиран на много намерени артефакти. Когато Аменхотеп III умира, неговият син Аменхотеп IV или Ехнатон, наследява трона и се влюбва в една от най-красивите девойки а Египет, Нефертити (името означава „красавицата идва"). Тя е дъщеря на чичо му, който го подкрепял в неговата мисия да разпространи култа към Атон или Акхетатон в новата столица в Aл-Амарна Миния, където започнал да премахва имената на бога Амун. Нефертити родила шест дъщери. Когато Ехнатон се възкачил на небесата, имал вече двама наследника от втората си жена Киа. По-големият Сменхкара, който управлявал три години и се оженил за Мерит Атон. най-голямата дъщеря на Ехнатон, умира при мистериозни обстоятелства.
Неговият брат Тутанкхатон, който сменя името си на Тутанкамун искал да поправи грешката на баща си като връща религията Амун.
Красивата принцеса Анхесенамон, третата дъщеря на Ехнатон и Heфертити, била избрана от Тутанкамон за негова спътница в земния и задгробния живот. Била негова подкрепа при управлението на Египет. Младият фараон живял щастливо със съпругата си. Навсякъде където той пътувал, тя го придружавала, дори и на лов През десетата година от управлението си той получава деформация на стъпалото и се налага да се движи с бастун. Болестта не позволява на фараона да живее дълго и съпругата му е съкрушена след неговата смърт, но той не забравя да изрази любовта си към обичната жена и увековечава любовта им в гравираните надписи на гробницата в Долината на царете.

 

За някои от артефактите:

 

Златен трон
Една от най-известните и важни археологически находки. Сцената на облегалката представя Тутанкамон и съпругата му в семейна близост. Над тях е изобразен символът на бог Атон под формата на слънчев диск, който завършва с човешки ръце. Изработен е от позлатено дърво, инкрустиран с фаянс, стъкло, и полупрозрачен алабастър.

Златен олтар
Една от най-важните и редки археологически находки. Украсата изобразява сцени от интимната връзка между Тутанкамон и любимата му съпруга. В горната част са инкрустирани множество орли, които символизират Горен Египет (Нехбет), символа на безкрайността, както и йероглифни текстове, съдържащи имената на Тутанкамон. Изработена е от дърво и гипс, със златно покритие.

 

Главата на фараона
Тутанкамон е изобразен като дете родено в цвят от лотос като бога на слънцето в легендите за фараоните. Чрез това уникално произведение Тутанкамон си гарантира прераждане след смъртта и вечен живот като бога на слънцето.Тя е изработена от египетски явор.

Изрисувана дървена кутия
Дървена кутия със сводест капак. Външната част е изцяло покрита с гипс и на нея е изобразен Тутанкамон с лък в бойна колесница, следван от три реда колесници и стрелци в битка с враговете от Нубия.

Манекен c фигурата на фараона
Манекен, no който вероятно шивачът в царския дворец е шил дрехите на фараона Тутанкамон. Изработен е от дърво, покрито с гипс, част от него е покрита със злато.

 

Връзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив
Ссылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив
Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   ArchiveAircrashConsult