Ссылки   Веб Кольцо   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив
Links   Web Ring   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive
Връзки   Уеб Ринг   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив
i
Българските авиокатастрофи
The Bulgarian aircrashes
Назад
Back
i
Назад
На учебен военен самолет спря двигател при излитане

29.11.2010/ 10:35 по Гринуич

В понеделник около 12:35 м. вр. в учебната военновъздушна база в Долна Митрополия е извършил аварийно кацане със спрял двигател учебен самолет
"Пилатус" ПС-9М. Двамата пилоти са невредими.
Самолетът е излетял за разузнаване на метеорологичната обстановка преди началото на плановите полети. На височина 20 метра двамата пилоти усетили, че рязко спада теглителната сила на самолета. Те моментално взели решение с енергична маневра да се върнат обратно на летището и да кацнат на пътеката за рулиране. Височината обаче не им достигнала с малко и се приземили преди началото на бетона. Колесникът на самолета е строшен.
Самолетът е пилотиран от капитан Пламен Иванов и от капитан Боян Григоров. По този повод от щаба на ВВС коментират, че това е голям късмет, защото млад пилот едва ли е щял да се справи толкова удачно със ситуацията.
Полк. Анатоли Кръстев от щаба на ВВС, бивш началник на авиобазата, е назначен за началник на  комисията, която ще раследва  авиационното произшествие.
За последен път в Долна Митрополия е спрял двигател на курсант на 2 юни 1967 година, пилотирал Л-29.

По данни на Ганчо Каменарски, БЛИЦ


Компютърна грешка виновна за аварията с наш военен самолет

четвъртък, 13 януари 2011
Плевен
Швейцарски авиационни експерти пристигат днес в авиобаза Долна Митрополия да търсят причините с инцидента с учебен „Пилатус РС - 9М”, който се приземи извънредно при неуспешен опит за излитане. На 29 ноември учебната машина не успя да се вдигне достатъчно високо над пистата и изгуби тяга.
Но двамата пилоти майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов решили да я приземят аварийно, вместо да изпълнят буквално инструкцията и да катапултират. Така те спасили самолета с минимум поражения и дори предотвратили евентуално падане в близкото  с. Горна Митрополия. За смелостта им инструкторите са предложени за най-високите армейски ордени „За военни заслуги”.
Компютърна грешка се смята първоначално за причина за инцидента във въздуха. Моторът работил през цялото време. Засякла електрониката, която регулира хода на витлото. Това съобщи началникът на родните ВВС генерал-майор  Константин Попов, който откри учебната година в базата. Той се позова на доклада за произшествието.
Заради драмата край Долна Митрополия временно са спрени полетите в България с този учебен самолет. Те ще бъдат възобновени чак когато специалистите от фирмата-производител „Пилатус Еъркрафт” открият конкретния детейл в електрониката, който е станала виновник.
„Това е героизъм в мирно време. Миналата година екипажите на „Пилатус” летяха рекорден брой часове, повече от всякога преди това. Бяха отлично подготвени. Не е лесно да падаш към земята и да вземеш решение да не скочиш. Машината е много добра, но трябва да бъдем сигурни в безопасността й”, заяви генералът. Предвижда се да бъдат възобновени и полетите с реактивните учебни самолети Л-39, каза ген. Константин Попов.
28 секунди продължил инфарктния полет от светването на червената лампа до аварийното кацане, споделиха двамата летци. Това е първи такъв случай у нас в реална обстановка. При отказ на мотора до 300 м. по правилата трябвало да катапултират. Машината набрала едва половината от критичната височина.
Скоростта паднала до опасните 80 възела. На завой се държала странно, едва успели да я изправят и временно изгубили посоката. Въпреки загубата на тяга обаче моторът не угаснал и двамата отложили момента за скок. С майсторско управление успели да се върнат  и да кацнат на тревата между пътеката за рулиране и полосата.
„Нямаше филмова лентане видях  живота си за един миг. Имаше  пределна мобилизация и единствено мисълта да приземим самолета. Естествено, имаше шок”, сподели майор Иванов, който ръководил полета, планиран за разузнаване на меорологичната обстановка.
„Въпреки че всеки авиатор си мисли, че на него няма да се случи подобно нещо, винаги се е готвил за това. С нетърпение чакам следващия полет. Вече ще полагам максимални усилия да внушавам на курсантитте да са винаги психически готови за извънредна ситуация във въздуха”.
„Представете си ситуацията на един шофьор, който изпреварва камион, ако по средата моторът на колата изведнъж заглъхне. Насреща идват коли, трябва да предприемеш нещо, а нямаш никакво време. Нещо подобне е усещането. Съзнанието се свива до няколко определени неща, останалото не забелязваш”, разказа Григоров.
Пламен Иванов е на 35 г., женен, с две деца.
На този самолет лети от 2005 г. Партньорът му Боян Григоров е на 36 г. Също е семеен с две деца, обучаван е в Швейцария.Спаси ни това, че действахме като един. Разбрахме се без много думи и нямахме никакви разногласия, единодушни бяха двамата.
Евгени Горанов
i