БЪЛГАРСКИТЕ АВИОКАТАСТРОФИ

 

Вертолет Пантер на българските ВМС се разби , пилотът загина

  

09.06.2017 г. в 12:30 ч. м. вр. (09:30 UTC)

България, Варненска област, Черно море

  

 

Капитан Анастасов даде последното си интервю в "Пантер"-а, в който загина

 

Призшествието станало около 12.30 часа на 09 юни при маневра след изпълнена задача „артилерийска стрелба по надводна цел“ в края на учение "Черно море-2017". Вертолетът AS „Пантер“ - 565 MB (рег. 902) от състава на поделение 36 940 на Военноморските сили (вмаб - Чайка), паднал във водите на Черно море на 7 мили източно от устието на река Камчия.

Захождайки пред фрегатата "Дръзки",  перка на носещия винт на вертолета закачила пилона, на който се окачват знамената. Според очевидци пилотът овладял хеликоптера и се отправил към брега.
Явно в следващите мигове командирът на екипажа преоценил възникналата извънредна ситуация, обърнал вертолета и го приводнил във водата близо до кораба, за да улесни работата на спасителните екипи.

Следващите 7 минути спасителните екипи направили възможното за спасяването на екипажа. Първи от водата извели кап. Павел Симеонов, който бил извън хеликоптера. След това извадили вторият пилот кап. Анатоли Апостолов. Водолаз влязъл в морето за втори път, около 2 метра под вода за да изведе командира от машината кап. Георги Анастасов с риск за живота си, тъй като в района имало изтекъл керосин. В близост бил корабът „Зодиак“, където в рамките на час продължили реанимационните дейности на капитан Георги Анастасов, но без успех.

За инцидента било докладвано веднага, за да се предприемат мерки за охрана на военния хеликоптер и последващото му изваждане от водите на Черно море.  Двамата пострадали до седмица се възстановили във Военноморска болница - Варна. Падналият вертолет "Пантер" е изваден и се намира в Пункта за базиране във Варна. Предоставен е на комисията разследваща авиационното произшествие.

"Предприети са технически мероприятия по проверка на летателната техника, която имаме. На второ място са предприети всички необходими мероприятия, касаещи настоящата и бъдеща подготовка на военноморската авиобаза и на трето място - предприети са психологически мероприятия, които ще бъдат приоритет на командването на ВМС не само днес, но и в близко време", заявил на брифинга за авиокатастрофата контраадмирал Митко Петев.

    

Още по темата:

Политиците са виновни за трагедията в Черно Море - Източник: trud.bg

  

Връзки   Уеб Ринг   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

Ссылки   Веб Кольцо   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

Links   Web Ring   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive