БЪЛГАРСКИТЕ АВИОКАТАСТРОФИ

 

Изтребител Миг-29УБ, с регистрационен номер 11, се разби край Пловдив по време на учебен полет. Двамата пилоти са катапултирали секунди, преди самолетът им да падне в нива между селата Царимир и Голям Чардак. Малко след 10:30 часа на 26 април изтребителят излита по график. Майор Илия Дойчинов, командир на първа ескадрила и щурманът капитан Петър Методиев изпълняват учебен полет.  След излитането, на около 200 метра височина, екипажът получил нареждане да катапултира след като е забелязан огън в задната част на самолета.

Пилотите са прибрани с хеликоптер "Кугър", излетял по спешност от авиобаза Крумово. Откарани са във Военна болница - Пловдив, където са посетени и от военния министър Аню Ангелов.

Двамата пилоти са получили наранявания. Капитан Петър Методиев е със спукан лумбален прешлен, а майор Илия Дойчинов е с контузии на гръдните прешлени.

 

26.04.2012 - МИГ 29 се разби край с. Голям Чардак, Пловдивско.

 1/9

Снимки и графика: Plovdiv24.bg

Мястото, където се е разбил самолетът, е в непосредствена близост до селата Царимир и Голям чардак. Районът на инцидента е отцепен. Военни полицаи не допускаха никого в радиус от половин километър заради пълния резервоар на самолета. Пожарникари гасиха пламъците повече от час. Свидетели на катастрофата са няколко овчари.

След самолетната катастрофа Ангелов оцени реакцията на двамата пилоти като много бърза и адекватна, тъй като са успели да насочат машината извън населените места.

Разбилият се самолет е на въоръжение от 1988 година. Преминал е технически преглед и е бил годен за летене. Специална комисия, назначена от военния министър ще разследва причината за инцидента.

Всички планирани полети на авиобазрата в Граф Игнатиево бяха отменени. Съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда-2012 г.” бе временно отложена.

 

Връзки   Уеб Ринг   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

Ссылки   Веб Кольцо   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

Links   Web Ring   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive