ПРЕПОРЪЧВАМ ПОЛЕТЪТ ДА СЕ ОТЛОЖИ...

 

 

Списание "Български воин"    Безопасността на полетите е актуална тема в авиацията още от времето на братя Райт и зората на самолетостроенето.  В случая не става въпрос само за загуба на скъпоструваща техника, а най-вече за човешки животи, понякога стотици по време на трагични инциденти. Оказва се, че така разпространената формулировка – пилотска грешка, не изчерпва обясненията за причините за инциденти. Специалисти от различни области, цели институти и отдели в самолетостроителни компании и армейски структури се занимават с намаляването на рисковете по време на полети. Част от информацията е фирмена тайна, но върху проблема индивидуално работят и различни изследователи с богат практически опит. В България такъв е бившият офицер от ВВС Никола Николов от Бургас. Интересът си към астрологията той обвързва с основните участници в един полет и от четири години в собствен сайт публикува месечните си времеви прогнози за вероятността от авиационни инциденти. Астрологията е най-древната от дошлите до нас области на знанието. Французинът Дейн Ръдиар (1895–1985), смятан за един от най-съзидателните творци на своето поколение, който се изявява в музиката, философията, психологията и астрологията, я нарича

алгебра на живота

Тя съпътства цялата история на човечеството и не е изгубила своята актуалност и в наши дни. От нея води началото си и астрономията като материалистична наука, която никой не подлага на съмнение. Много други науки ползват знанията на астрологията, а повечето водещи политици на планетата и днес се обръщат за помощ и консултации към астролог.

Трябва да знаем, че астрологичните прогнози постигат висок процент на истинност – около 80, което е достатъчно основание да им вярваме и да се стремим към изучаването на тайните на астрологията. Тя предлага система от знания и допустими предположения, повечето от които са резултат на продължителни наблюдения и обобщение на огромна база данни. Астролозите използват астрономическата наука, за да изчисляват взаимните положения на небесните тела и зодиака спрямо Земята и се опитват да ги свържат със земните събития. Според субекта и начина на изучаване астрологията се дели на натална (рождена), монданна (влияние на планетите над природните явления и времето), светска (изследва нациите, политическите и икономическите цикли на развитието им), хорарна (изследване на определен въпрос), синастрична (взаимоотношенията между двама и повече индивиди), кармична, медицинска, психологична, прогностична (прогнозиране на общите тенденции в живота на отделен индивид, нация и др.). Според някои изследователи съществува връзка между геологичните феномени (земетресения и изригвания на вулкани) с астрономическите (движенията на небесните тела спрямо Земята). Сред разнообразието от видове

авиационната астрология е все още млада

Ако започнем отзад напред, практикоприложната й насоченост е към прогнозирането и предупреждаването на тенденциите от евентуални катастрофи с цел предотвратяването им. По своята философия тя е материалистична наука, умело съчетаваща съвременните тенденции с древните астрологични практики и познание. Тя е съвкупност от подходи и астрологични практики, чрез които се изследват факторите на сложната и динамична авиационна среда (човек, време-пространство, въздухоплавателни средства). Време-пространството е неделимо от материята и притежава ъгли. Събитието се случва на точното място, в точното време. То е предопределено и съвпада по време и място с тези ъгли, като „привлича” за участник подходящия субект така, както всяка ключалка има своя ключ. Общоизвестен факт е, че гравитационните, светлинните, топлинните, електромагнитните и полетата на елементарните частици съществуват. Смайваща обаче е сложната динамика между формите и състоянията на материята. Затова астрологията помага да се предвидят непрекъснатите изненади, които животът ни поднася. А от това превенцията на авиокатастрофите може само да спечели.

Сайтът AircrashConsult.com на ученика на известния български астролог Люмиер е единственият, който включва, описва и маркира „малките” катастрофи – например лек самолет се разбива и жертвите са 2–3-ма или има само ранени. В практиката на Никола Николов не един и два са случаите да „види” подробностите – да определи предварително дали катастрофата ще е в резултат на проблем с двигателя или някаква друга техническа неизправност, или ще се дължи  на нещо друго –

лошото време, терористичен акт или природен катаклизъм 

Когато прави астрологичната прогноза за декември 2004 г., той регистрира висок пик с възможност за тежко природно бедствие. И трагедията не закъснява – на 26 декември светът е ужасен от пораженията на приливната вълна по бреговете на Индонезия.

Близо две години по-късно, отново при изготвяне на авиационна астропрогноза,  се проявява опасност от терористичен акт. Тогава той дори възкликва –  няма ли да се откажат най-после тези хора!”. И действително на 10 август 2006 г. на лондонското летище „Хийтроу” полицията предотвратява престъпна акция за взривяването на 10 пътнически самолета.

          Методът, който Никола Николов използва, прогнозира времевите пикове по часове с тенденции към авиационни катастрофи. Николов изготвя предварителни прогнози за всеки следващ месец по дни, представя ги в сайта си и после съпоставя процента на познаваемост. През април м.г. той подготвя материали за участие в научна конференция във факултет „Авиационен” на Националния военен университет и се спира на произволен, актуален до научния форум  месец със свои прогнози – февруари. Тогава инцидентите вече са известни и според възприетите критерии в сайта (големина на щетите по въздухоплавателните средства и фаталност при авиокатастрофата) няколко дни се очертават като особено опасни. На практика се оказва, че за тях е постигната познаваемост 100 процента при вероятност за реализирането й от едва 0.0049.

          На 12 февруари на летище северно от Басра в Ирак е унищожен британски военен самолет С-130 „Херкулес”.  На следващия ден в Москва на летище Внуково катастрофира пътнически самолет „Челинджър”-850. При неговото излитане се запалва единият двигател, машината се обръща и разпада, а екипажът е тежко ранен.

          На 17 февруари в катастрофа на вертолет СН-47 „Чинук” на коалиционните сили в Афганистан  (провинция Забул, близо до главния път свързващ Кандахар с Кабул) загиват 8 американски военнослужещи, а 14 са ранени. Преди инцидента пилотът съобщава за внезапни проблеми в двигателя. Талибаните обаче твърдят, че те са свалили самолета.

          Впечатляваща е познаваемостта на 19 февруари постигната при вероятност 0.0014. При посочени в прогнозата два времеви пика с тенденции към авиопроизшествия за денонощието в единия от тях (15:50 по Гринуич) самолет  Piper Cherokee катастрофира при кацане в САЩ, щата Ню Йорк, на летището на окръга Dutchess. Попадения с такава невероятна точност (авиационен инцидент с време без каквато и да е разлика от прогнозирания времеви пик) са получавани за всеки месец от наблюдаваните във връзка с изследването.

Времевият метод включва и астрологична прогноза на екипажа и пътниците (субект на полета), както и на летателното средство (обект на полета). В първия случай това означава изготвяне на традиционните хороскопи, за да се определят тенденциите по време на полета. Интересното е, че предстоящата катастрофа като негативен период се появява и в хороскопите на работниците от авиокомпанията (военнослужещите от базата), имащи отношение към полета. По-трудни за прогнозиране и с по-ниска познаваемост са хороскопите на военните летци-изтребители поради естеството на работата им. Когато трябва да изпълняват задачи, те трудно могат да се откажат от полета независимо от причините.

Най-трудно обаче се оказва определянето на

мястото на катастрофите

Проблемът е в липсата на съответен софтуер, с който бързо да се изчисляват  необходимите данни за изготвянето на прогнозата. Също така в суровия авиационен бизнес авиационните астролози ще бъдат лукс за авиационните структури, които решат да ползват услугите им. В древността метеорологичните прогнози са били част от задълженията на астролога. Общото е, че и двете науки правят прогнози, а разликата – че за метеоролога бурята е видима, а в правилността на предупрежденията на астролога се убеждаваме едва след непоправимото. Как обаче звучат двете прогнози?

Авиационният метеоролог: „Времето чисто, безоблачно, в светлата част на деня. Вятър – тих, от североизток, 1–2 м/сек. Видимост 15–20 км. Промени не се очакват. Времето благоприятно за полети”.

Авиационният астролог: „За времето и маршрута на полета над Черно море транзитните констелации силно неблагоприятни. Марс и сигнификаторите на полета сериозно наранени. Наталните карти на екипажа с дирекции и транзити показват висока опасност. Не се наблюдава проблем с двигателите на самолета. Прилича на експлозия или поразяване с ракета „земя–въздух”. Трудно е да се определят истинските причини, но астрокартите сочат много висока опасност. Настойчиво препоръчвам полетът да се отложи поне с 12 часа”.

 

 

Времева астрологична карта за катастрофата в Соло, Индонезия, на 30.11.2004 г. От 154-има пътници на борда загиват 31, а 62 са ранени.

И ако трябва да помечтаем за миг, основната идея на авиационната астрологична прогностика е чрез достъпен софтуер да се достигне до летеца и командира на екипажа така, както днес например те получават на бордните си радари информация за приближаващата буря.

 

ЗОЯ КРАЧУНОВА

 

Публикувано в броя на "Български воин" от февруари-март 2008 г.  с  ISSN 1310-7569.