"Орел на Дунава"
Шести фестивал на античното наследство
Свищов, България,
17-19 май 2013

 

"Орел на Дунава" - 2013, гр. Свищов

Между 17 и 19 май се проведе традиционния  реенактмънт фестивал „Орел на Дунава“.

Фестивалът пресъздаде античната история – бита, културата и военните сблъсъци между имперски Рим и народите от древния свят (траки, даки, готи).

Като изключим някои пропуски от "кухнята" по организацията и провеждането на събитието, както и неблагоприятното време през първия ден обезмислило част от мероприятията в програмата, фестивалът премина на обичайното високо ниво.

 

 

 

 

Участниците демонстрираха завидни познания за бита на древните и умения в упражняваните от тях занаяти.

Новото в таз годишния фестивал бе огненото шоу на групата от Козлодуй и ритуалът за полагане на клетва от новия набор легионери. Приятни емоции провокираха танците подготвени от различните групи.

Както и в предишните издания кулминацията на фестивала бе битката между римските легиони и "варварите".

Първата ѝ фаза, нападението на крепостта, ще запомним с много пушек и драматизъм в стремежа на римските легионери да отстоят на вражеските набези.

Втората фаза, полевият сблъсък между двете враждуващи страни, започна със спиращ дъха епизод - облак от копия хвърлени срещу вожда на "варварите". Небето за миг притъмня от броя на копията. Вождът не бе екипиран с броня, а нямаше и щит да се предпази. Преценяйки бързо грозящата го опасност, ужасен, спрях да снимам и гледах с искрена тревога полета на безмилостно насочените в него копия. И видях нещо, което бях виждал само във филм с Джет Ли, но честно казано считах, че не е възможно в реалността, а е хипербола постигната с видеоефекти.

Вождът, като че ли също бе изненадан от случващото се, но в него не настъпи объркване, нито уплах и паника, а със смразяващ поглед към легионерите, протегна ръка и ловко обра, отклони от тялото си копията. Грабна огромен меч и с ярост се хвърли срещу редиците на римските завоеватели увличайки в устремна атака своите бойци.

Защеметяваща сцена! Истински съжалявам, че не успях да я заснема, за да Ви я покажа!

Разглеждайки впоследствие кадрите от битката бях впечатлен от общото старание на реенакторите за овладяване на древните бойни умения до съвършенство.

Тогава си зададох въпроса: "О-о да, Сторико Романо е известна група, членовете ѝ имат познания за бита и бойните умения на древните, но доколко са навлезли в духовния им свят?"

Отговорът дойде неочаквано от една снимка, на която се различаваше татуировка върху ръката на изпълняващия ролята на вожда. Татуировките обикновено разкриват важни черти от вътрешния свят на носителите си. Бях отново силно и приятно изненадан! Татуировката, на пръв поглед семпла, показваше не само завидна творческа находчивост, но и дълбоки познания в областта на египетско-тракийската митология, като включваше рядко срещани елементи, познати ми от изследването на българските мегалити и светилища. Прекрасна татуировка върху ръката на героя!

И си казах: "В Сторико Романо няма нищо случайно! Тези хора здраво работят за да съхранят историята си, защото народ, който не се стреми към това, няма бъдеще!"

Останалите участници във фестивала от Румъния, Полша и нашата страна също заслужиха овации, добри думи и уважение за проявеното старание, дисциплина и демонстрираните умения. Всички те, въпреки изпитанията и несгодите на полевите условия и екстремните ситуации, ни създадоха много приятни емоции и незабравими преживявания. Искрено им благодарим, а "Орелът на Дунава" ще очакваме с вълнение и другата година

и нека пребъде!

Никола Николов

 

Участваха:


Италия:
* Gruppo Storico Romano

  • Legio XI Claudia,

  • IV Cohors Praetoria Roma,

  • Vestales,

  • Scuola Gladiatori Roma,

  • Gruppo di Antropologia Sociale,

  • Senatores,

  • Pancratio,

  • Ninfe Nereidi.

От Румъния:
* Terra Dacica Aeterna и
* Ninfe Dacie

 

От Полша:
* Wioska Gotow (a group of Goths) and Legio XIIII GMV, Pro Antica, Lublin -


България:
* Legio I Italica и  I Cohors Thracum от Свищов
* Трупа за огнено шоу от Козлодуй

Основни организатори на фестивала:
 
Сдружение „Съвет по туризъм Свищов”
Община Свищов.

 

 

 

Кое заглавие най-добре определя смисъла на символите

вплетени в татуировката?

 

  Сиянието на Изида;

  Потентността на Собек;

  Пътят на Геб;

  Крошето на Апопис;

  Играта на живота (т.е. всички изброени по-горе елементи ги има в татуировката).

 

 

 

ПРОВЕДЕ СЕ МИНИФЕСТИВАЛ НА АНТИЧНОТО ИЗКУСТВО

Връзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

Ссылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive