Орел на Дунава
Дванадесети фестивал на античното наследство
10-12 юни 2016 - Свищов, България

НазадНазадBack

 

NOVAE - Eagle on the Danube - 2016

 

Svishtov’s trellised vines - 2016

 

The XII Festival of Ancient Heritage in Svishtov, BG - (10-12) June 2016

The twelfth edition of the Festival of Ancient Heritage "Eagle on the Danube" had beеn held since 10-th to 12-th June 2015 and it had involved many reenactors from Italy, Romania and Bulgaria. The Festival is hosted by the Municipality of Svishtov. The festival recreated ancient history - lifestyle, culture and military clashes between imperial Rome and the peoples and nations of the known world (Thracians, Dacians, Goths).

 

 

 

Дванадесети фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ 2016
 
Програмата на фестивала и тази година бе достатъчно богата и разнообразна, така че бе невъзможно да присъстваме на всички мероприятия.

На 10-и юни пропуснахме състезанието "Антични бързи, смели, сръчни" с участието на училища и клубове от Свищов и съседни общини, но изслушахме с интерес презентациите на докладите от научната конференция на тема: "Античното наследство - открития, състояние, перспективи". Конференцията се проведе в Исторически музей "Алеко Константинов" с участието на експерти и научни работници в сферата на археологията, историята и туризма.

От 20:00 до 21:30 ч. на Амфитеатъра на крепостта Калето бе открит Дванадесетият фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ с тържествено запалване огъня на Фестивала. Последваха представяне и демонстрации на групите  участници с уникално огнено шоу, пленителни танци от изпълнителките на група "Пагане" и нимфите от Дакия, гладиаторски битки, както и вокални изпълнения на Първи български хор „Янко Мустаков“. Наградата за опазване на културно-историческото наследство „Орел на Дунава“ бе връчена на фирма MOTO PFOHE България.

Изненада, но незабравимо преживяване и спомен ще остане годежът на Снежи и приятелят ѝ споделен откровено и неподправено с организаторите и гостите на фестивала.
 
На втория ден от фестивала, 11 юни, място на възстановките бе Античния лагер Нове.
Римският походен лагер и този на противниците им бяха отворени за посетители непрекъснато.
Предиобедните меропприятия - Антично кулинарно шоу с водещ Ути Бъчваров, дегустация на римско вино и други  гастрономически изкушения ги пропуснахме за да не качим излишни килограми.
Пропуснахме за съжаление и сутрешните димонстрации на групите поради технически причини.
Следобеда бяхме готови с техниката и станахме свидетели на състезанията с участието на публиката. Доброволци се надпреварваха в атрактивни силови дисциплини – хвърляне на гигантски камък, състезание на 200 м. бягане с пълно бойно снаряжение, лицеви опори с доспехи. Победителите получиха парични награди от спонсорите на фестивала.
В късния следобед се проведе впечатляващото шоу на Бага-тур и Пагане. Трябваше да видите изумлението в очите на гостите, което красноречиво говореше за висотата на уменията на младежите и девойките от Стара Загора.
Вечерното шоу в сърцето на Легиона продължи до 22:00 часа с Голямата битка на реенакторите. Връчена бе наградата за популяризиране на културно-историческото наследство на г-н Марко Монтеки – председател на Италианската търговска камара в България.

 
На 12 юни от 11:00 до 14:00 ч. в центъра на град Свищов се проведе парадът на участниците във фестивала.
Председателят на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, бе приет за специален участник в състава на Първи италийски легион - Нове. Връчиха се наградите и  ритуално бе загасен огънят на фестивала. Последваха обща снимка, прегръдки и сълзи на раздяла между приятели, но и искрици на надежда за нови срещи. Обсипани с листенца от розов цвят участници и зрители се чувстваха щастливи и обогатени от съпреживяното.

 

Никола Николов


 

Участвaха:


Първи български хор „Янко Мустаков“ - Свищов, България

Първи италийски легион - Свищов, България
Първа тракийска кохорта - Свищов, България
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” - Стара Загора, България

Танцова група „Пагане” - Стара Загора, България

Група за огнено шоу "Феникс" - Козлодуй, България

Gruppo Storico Romano - Рим, Италия
• Legio XI Claudia
• IV Cohors Praetoria Roma
• Vestales
• Scuola Gladiatori Roma
• Gruppo di Antropologia Sociale
• Senatores
• Pancratio
 

Ninfe Dacie – Залъу, Румъния

Terra Dacica Aeterna – Клуж-Напока, Румъния

 

Организатор:
Община Свищов

 

Свищовски лозници 2016

23-25 септември 2016 - Свищов, България

 

NOVAE - Eagle on the Danube - 2016

 

Svishtov’s trellised vines - 2016

 

“Svishtov’s trellised vines” is the name of the traditional cultural and commercial fest of Svishtov, Bulgaria. In cultural and historical aspect it is named “Trellised vines of Novae”, the autumnal short addition of the festival “Eagle on the Danube”.
 

 

 

 

Традиционният Празник на Свищов "Свищовски лозници 2016" се проведе на 23, 24 и 25 септември.

В художествена галерия „Николай Павлович” бе открита традиционната изложба на свищовските художници, чиито творби бяха представени в кратко експозе от директора на галерията Иван Бонев.

 

В изложбената зала на историческия музей "Алеко Константинов" бе представена репликата на свищовското тракийско съкровище от доц. д-р Стефан Александров, специалист по антична история към НАИМ при БАН. Използвайки популярния метод на сравнението в археологията, той датира съкровището в периода на първата половина на второто хилядолетие пр. Хр.

Считаме, че методът на хронологията в историята дава по-добри резултати и нашата датировка чрез него е в границите от 1490 г. пр. Хр. до 1450 г. пр. Хр. Съображенията за това представяме във филма.

Нямаше как да приемем и хипотезата, че съкровищата на траките откривани по нашите земи са заравяни от вождове и жреци като дарове или жертвоприношения към боговете. Много по-вероятно е да са заравяни с цел да бъдат укрити и опазени от римските легионери при завладяването на земите ни от Рим.

Но най-голямото ни разочарование бе изпълнението на репликата на съкровището, най-вече при уникалната златна гривна, подобие на която не е откривано досега. Явно не е имало кой да обясни на репликьора значението на съкровището и в частност на зрънцата от "редосея" нанесени върху листенцата ѝ. Фриволността при изработката ѝ заличава смисъла на предметите от съкровището, което е недопустимо, защото се губи познавателното им значение, а самата реплика в случая остава само купчинка злато. На мястото на отговорните длъжности лица бихме върнали гривната на репликьора и бихме изискали тя да бъде изготвена максимално близко до оригиналната с особено внимание към броя на зрънцата в "редосея".

 

Вечерта на 23-и фестивалът бе открит официално от кмета на града Генчо Генчев с последвал концерт на обичания  певец Веселин Маринов.

 

На 24-и от 10:00 ч. на стадион "Академик" се проведе есенното лекоатлетическо състезание "Желю Замфиров".

В есенния фестивал „Лозниците на Нове”, представляващ по същетво кратка есенна версия на фестивала „Орел на Дунава” участваха реенактори от Свищов превъплътили се в римски легионери и демонстрационна група от "Багатур" - Стара Загора.

Борислава Станчева зарадва феновете на лиричната музика с изпълненията си на арфа.

Пътуващото читалище "Бащино огнище" ни развълнува с идеята "Познавам ли моята България" популяризирана в училищата под формата на състезание и привлече вниманието на деца и възрастни със сбирката си от предмети свързани с нелеката ни, но славна история.

От 17:00 ч. в историческия музей се проведе презентиране на книгата "НОФОФ" - Национален отечествен фронт за освобождение на Фанагория от Ваньо Вълчев.

Програмата за деня завърши с концерта на "Гъмза брас бенд" с участието на Й. Йончев - Гъмзата, Георги Милчев - Годжи, Борис Солтарийски, Нели Петкова и чаровните изпълнителки от балет "Магаданс".

 

На 25-и септември (неделя) предиобед, в камерна зала при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856” се състоя връчване на наградата „Златно дунавско перо” и отчитане на резултатите от Националния поетичен конкурс „Свищовски лозници”. Бе представена книгата "Руля на вода" на поетесата Оля Драева.

Реенакторите, жителите и гостите на града, се отдадоха след демонстрациите на емоцията сред сергиите на търговците, виното от винарните на Сухиндол и Свищов, и празничното настроение.

От 18.00 часа на площад „Алеко” празникът завърши с концерт на оркестър "Канарите" и кръшно хоро от млади и стари. Хех, и шеметна заря!

Невъзможно бе да се посетят всички мероприятия от богатата програма на празниците, затова следващата година, добре сте дошли в Свищов и сами вижте, почувствайте опиянението наречено „Свищовски лозници”!

 

Никола Николов

 

Връзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

Ссылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive

Назад

Назад

Back