NOVAE - Eagle on the Danube - 2017

 

The XIII edition of the Festival of Ancient Heritage "Eagle on the Danube" took place from 02 to 04 June 2017 and it involved many reenactors from Italy, Romania and Bulgaria.

Organizers of the event were the Municipality of Svishtov, Museum of History - Svishtov and Council of Tourism - Svishtov.

The festival recreated ancient history - lifestyle, culture and military clashes between imperial Rome and the peoples and nations of the known world (Thracians, Dacians, Goths).

 

 

Тринадесети фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ 2017
 
Програмата на фестивала и тази година бе достатъчно богата и разнообразна.

На 02-и юни пропуснахме състезанието "Антични бързи, смели, сръчни" с участието на училища и клубове от Свищов, но изслушахме с интерес презентациите на докладите от научната конференция на тема: „Древното наследство – открития и перспективи“. Конференцията се проведе в посетителския център "Нове" с участието на експерти и научни работници в сферата на археологията, историята и туризма.

От 19:00 до 21:00 ч. в Античен град Нове бяха осветени знамената на групите за възстановки. Тринадесетият фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ бе открит с тържествено запалване огъня на фестивала. Последваха представяне и демонстрации на групите участници, пленителни танци от изпълнителите на "Данаис" и нимфите от Дакия, гладиаторски битки и уникално огнено шоу.

Наградата "Орел на Дунава" за принос в опазване на културно-историческото наследство бе връчена на проф. Диана Гергова, траколог и специалист в античната археология.

Програмата за първия ден от фестивала завърши с рок концерт на групите „Стенли Стефанов Проджект” и „Балканджи”, вероятно за да се създаде непринудена атмосфера, участници и гости да се опознаят и повеселят.
 
На втория ден от фестивала, 03 юни, място на възстановките бе Античния Нове.
Походните лагери бяха отворени за посетители непрекъснато.
Предиобедните мероприятия - Древна походна кухня – кулинарна презентация на CHEF Петър Михалчев, кулинарно състезание между групите участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури пропуснахме поизплашени от облачното време придружено от ръмеж и силни пориви на вятъра.
Следобеда обаче станахме свидетели на състезанията с участието на публиката. Доброволци се надпреварваха в атрактивни силови дисциплини – хвърляне на голям камък и лицеви опори. Победителите получиха парични и предметни награди от спонсорите на фестивала.
В късния следобед се проведе впечатляващото шоу на Багатур. Трябваше да видите изумлението в очите на гостите, което красноречиво говореше за висотата на уменията на изпълнителите от Стара Загора.

Наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство бе връчена на скулптора и политик г-н Вежди Рашидов.

Последваха изпълнения на групата на Теодоси Спасов и фолклорната група към читалище Свищов. Последните две мероприятия считаме за неуместни за духа и темата на фестивала.
Така "Голямата битка" на реенакторите бе проведена в сумрака и тъмното време на вечерта, което бе предпоставка за повече инцидентни наранявания. Част от фоторепортерите не я дочакаха, а демонстративно си тръгнаха, защото прецениха, че поради липсата на достатъчно светлина няма как да се сдобият с качествени снимки и клипове.

Ето защо "Голямата битка" не е отразена във филма.

 

На 04 юни от 11:00 до 13:00 ч. в центъра на град Свищов се проведе парадът на участниците във фестивала.
Връчиха се наградите и ритуално бе загасен огънят на фестивала. Последваха обща снимка, прегръдки и сълзи на раздяла между приятели, но и искрици на надежда за нови срещи. Обсипани с листенца от розов цвят участници и зрители се чувстваха обогатени от съпреживяното, а чаровната Шейла от Констанца посрещна рождения си ден в центъра на Свищов-Нове щастливо с чуден букет от български рози.
 

 

Никола Николов


 

Участвaха:


Първи италийски легион - Свищов, България
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” - Стара Загора, България

Група за огнено шоу "Феникс" - Козлодуй, България

Gruppo Storico Romano - Рим, Италия
 

Ninfe Dacie – Румъния

„Камп Виртус” , Румъния

Асоциация „Данаис” - Румъния

 

 

 

 

Организатори:


Община Свищов

Исторически музей – Свищов

Съвет по туризъм – Свищов

 

Връзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

Ссылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive

Назад

Назад

Back