NOVAE - Eagle on the Danube - 2019

 

The 15-th edition of the Festival of Ancient Heritage "Eagle on the Danube" had been held since 7-th to 9-th June 2019 and it involved many reenactors from Italy, Romania, Moldova and Bulgaria. The Festival is hosted by the Municipality of Svishtov. The festival recreated the history - lifestyle, culture and military clashes between imperial Rome and the nations of the known ancient world (Thracians, Dacians, Gets and Goths).

 

Петнадесети фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ 2019
 
На 07-и юни церемонията по откриването на фестивала бе проведена на площад Алеко пред сградата на община Свищов. Програмата започна с парад на участниците във фестивала.

Петнадесетият фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ бе открит с емоционално слово от председателя на общинския съвет на гр. Свищов д-р Кристиян Кирилов и запалване огъня на фестивала. Последваха представяне на групите участници, пленителни танци от изпълнителите на "Данаис" и нимфите от Дакия, музикално изпълнение с автентични инструменти на група от античната сцена Хистрионес под вещото ръководство на самия "император Нерон" и уникално огнено шоу на групата "Феникс".

Проф. Николай Овчаров представи накратко резултатите от археологическите разкопки на крепостта Калето. Наградата "Орел на Дунава" за принос в популяризиране на културното наследство бе връчена на поета М. Белчев.

Програмата завърши с факлено шествие на участниците във фестивала.
 
На втория ден от фестивала, 08 юни, място на възстановките бе Античния Нове.
Походните лагери бяха отворени за посетители непрекъснато.
Предиобедните мероприятия - Древна походна кухня – кулинарна презентация на Шеф Божана - победител в телевизионната надпревара Master Chef, кулинарно състезание между групите участници за автентична древна кухня, както и лекцията от 16:00 часа на Доц. д-р Бони Петрунова на тема "Древни съкровища, музеи, туризъм" пропуснахме.
Следобеда обаче станахме свидетели на уменията на майсторите на древни занаяти и спонтанното сближаване между българските и румънските участници с обмен на ритуали и танци от древността.

Последваха демонстрации на процедурата за набор на легионери и тяхната военна подготовка от Legio I Italica, спектакъл на Nimfele Dace, ритуал за посрещане на Слънцето от траките, ритуал на лечителката, трагедията "Един ден в дома на Пизон" на Gruppo Storico Romano и гладиаторските битки.
В късния следобед се проведе впечатляващото шоу на Багатур. И този път то бе на висота, а грациозността и страстта на танцьорките от Пагане искрено развълнуха присъстващите и те възторжено ги аплодираха.

Наградата „Орел на Дунава“ за принос в опазване на културно-историческото наследство бе връчена на Доц. д-р Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей. Последва "Голямата битка" между траките и римските легионери. Програмата за деня завърши с огненото шоу на група "Феникс" от Козлодуй.

 

На 09-и юни от 11:00 до 13:00 ч. в центъра на античния Нове императорът прие строя на участниците.
Връчиха се наградите и ритуално бе загасен огънят на фестивала. Последваха обща снимка, прегръдки и сълзи на раздяла между приятели, но и искрици на надежда за нови срещи.

 

Никола Николов

Участвaха:


Първи италийски легион - Свищов, България
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” - Стара Загора, България

Пагане - Стара Загора, България

Група за огнено шоу "Феникс" - Козлодуй, България

Gruppo Storico Romano - Рим, Италия
Histriones - Рим, Италия

 

Nimfele Dace – Румъния

Garda Apulum - Legio XIII Gemina - Румъния

Асоциация „Данаис” - Румъния

Historia Renascita - Румъния

 

Geto-Dacians - Молдова и други.

 

 

Организатори:


Община Свищов

Исторически музей – Свищов

Съвет по туризъм – Свищов

НазадВръзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

НазадСсылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

BackLinks   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive