Орел на Дунава 2022

 

 

 

NOVAE - Eagle on the Danube - 2022

 

The 16-th edition of the Festival of Ancient Heritage "Eagle on the Danube" had been held since 10-th to 12-th June 2022 and it involved many reenactors from Italy, Romania and Bulgaria. The Festival is hosted by the Municipality of Svishtov, Bulgaria. The festival recreated the history - lifestyle, culture, rituals, military events and clashes between imperial Rome and the nations of the known ancient world (Thracians, Dacians, Gets).

 

Шестнадесети фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“ 2022
 
На 10-и юни фестивалът започна със симпозиум "Древното наследство" включващ теми относно древните съкровища, античното културно наследство в Мизия и Нове и представяне на проекти за жива история и туризъм по Дунава.

Церемонията по откриването на фестивала бе проведена в градската градина на гр. Свищов пред сградата на читалище "Еленка и Кирил Аврамови". Започна с представяне на участниците във фестивала и рецитал по класически текстове и афоризми. Последва спиращо дъха огнено шоу на групата "Феникс". Програмата завърши с факлено шествие на участниците във фестивала.
 
На втория ден от фестивала, 11 юни, място на възстановките бе Античния Нове.
Походните лагери бяха отворени за посетители непрекъснато.
Предиобедните мероприятия -  приемане на строя от Императора, освещаване на знамената, запалване на огъня на фестивала. връчване символите на Нове на Императора пропуснахме.
Следобеда обаче станахме свидетели на уменията на майсторите на древни занаяти и спонтанното сближаване между българските и румънските участници с обмен на ритуали от древността.

Последваха демонстрации на полагане на клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци и тяхната военна подготовка от Legio I Italica, сцената „Новият префект на Нове“ на Gruppo Storico Romano показваща назначаването на префекта на Novae, антични танци, драматичната сцена “Гладиаторът - машината за смърт” за непобедимият и непокорен гал продаден на прочут ланиста за арените на Рим, както и “Двамата тракийци” – историята на пленените траки, превърнали се в легендарни гладиатори. Сцената „Племенен съвет провъзгласява новия вожд“ бе представена от ямболската група „Антична Тракия“.
В късния следобед се проведе впечатляващото шоу на Багатур. Страстта на танцьорките при владеенето им на бича, конната езда на представители от различни поколения, опасната стрелба с лък от кон в движение, бойните умения в динамика искрено развълнуха присъстващите и те възторжено ги аплодираха.

Наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство и принос за укрепване на връзките между историческите групи в Европа и по света  бе връчена на Стивън Кокингс - британски журналист, писател, редактор, исторически консултант, актьор. Последва "Голямата битка" между траките и римските легионери. Програмата за деня завърши с огненото шоу на група "Феникс" от Козлодуй.

 

На 12-и юни, въпреки дъждовното време, в центъра на античния Нове императорът прие строя на участниците.
Връчиха се наградите и ритуално бе загасен огънят на фестивала. Последваха обща снимка, прегръдки и сълзи на раздяла между приятели, но и искрици на надежда за нови срещи.

 

Никола Николов

Участвaха:


Първи италийски легион - Свищов, България

Сдружение „Dux Anticaе” - Свищов, България

Сдружение „Антична Тракия“ - Ямбол, България
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” - Стара Загора, България

Група за огнено шоу "Феникс" - Козлодуй, България

Gruppo Storico Romano - Рим, Италия

 

Terra Dacica Aeterna - Румъния

Garda Apulum - Румъния

и други.

 

 

Организатори:


Община Свищов

Исторически музей – Свищов

Съвет по туризъм – Свищов

НазадВръзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

НазадСсылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

BackLinks   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive