Веста (Vesta)

 
ReВеста (Vesta)n1

Asteroid Vesta 
Ексцентрицитет на орбита: 0,089
Перихелий: 2,152 АЕ
Афелий: 2,571 АЕ
Средна орбитална скорост: 19,38 км/с
Инклинация на орбита: 7,133°
Диаметър: 500 км
Маса: 2,701×10^20
Ротационен период: 0,2226 дни
Орбитален период: 1325,768 дни (3,63 години)

Веста в астрономията - Открита на 29 март 1807 г. Обикаля около Слънцето за 3,63 г. С диаметър от 500 км, базалтова повърхност с големината на щата Аризона, тя се явява 6-ти поред обект с характеристики близки до земните след Меркурий, Венера, Луна, Земя и Марс. Орбитата й е в Марсовия астероиден пояс и е с по-малък радиус от тази на Церера. Най-светлата протопланета, видима с невъоръжено око тя е с яркост от звездна величина 5.9-7 магнитуд. Втора по маса сред намиращите се в Марсовия пояс - заема около 9% от общата маса в него.

В близост до южния й полюс се наблюдава огромен кратер с диаметър около 460 км. Веста е загубила около 1% от своята маса при сблъсък преди по-малко от милиард години. Много фрагменти отделили се в резултат на събитието са паднали на земята като Howardite-Eucrite-Diogenite (HED) метеорити, богат източник за изследване природата на астероидите.

Температурите на повърхността й варират според оценките между  −20 °C при пряко огряване от Слънцето и падат до около −190 °C на зимния полюс. Обикновено дневните и нощните температури са −60 °C and −130 °C, респективно. Тази оценка е за 6 Maй, 1996, много близо до перихелиума, като дeтайлите варират в зависимост от сезоните.

Въртенето около оста й е сравнително бързо за астероид  (5.342 ч) и директно (по посока на часовниковта стрелка).


Веста в митологията - Веста е дъщеря на Сатурн и богинята Опс (Рея), а в гръцката митология се отъждествява с Хестия - сестра на Зевс, Посейдон, Аид (Хадес), Хера и Деметра.

Тя е римска богиня на свещенният огън, богиня на домашното огнище, на римската курия - градската община, на дома. На космическо ниво, символизира най-чист, свещен огън.

Била безбрачна и непорочна, въпреки че била ухажвана от Аполон и Посейдон.

 
Веста в астрологията - В хороскопа символизира способностите на човека за служене и посвещение на някаква мисия, преданост на делото, аскетизъм, ограничения, лична опора и индивидуален път. Астрологичната характеристика на Веста е огън, горене, което поддържа живота, както домашното огнище събира около себе си семейството и рода. Веста е женският корелат на планетата Сатурн , обединява в себе си образите на Луна, покровител на знака Рак и Сатурн - пазителят от знака Козирог. Като основни функции на Веста, Деметра Джордж посочва: очистване, регенерация, посвещаване на определена мисия, идеал, вътрешен вечен огън, трансформация и сублимация на сексуалната енергия. Показва жертвата която човек трябва да направи, за да следва избрания път. Веста е богиня на целомъдрието и родството й със Сатурн я определя като планета свързана със знака на служенето - Дева.

Архетип: сестра, жрица, монахиня, изцяло посвещаваща се на някаква идея, било то духовна или просто служба (живот – заради идеята).

В 12-те знака описва 12 начина на служене, на приемане на задълженията, на фокусиране на индивидуалната енергия . В 12-те дома показва областта на задълженията и ограниченията.

Символи на Веста : вечен огън, огнище, охрана на дома, факел, олтар и връзката му с жертвоприношенията.

Стихия – огън.

Веста в авиационната астрология – в констелация, най-често чрез деструктивни аспекти със сигнификаторите на инцидента, означава пожар на борда на въздухоплавателното средство, а при аспект с Вулкан - на двигател/ите му.

В някои от случаите показва, че инцидентът е резултат на саботаж или терористичен акт.

Връзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове   Архив Назад
Ссылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив Назад
Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive Back