AircrashConsult

Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive

 

Ukrainian Boeing plane crashes in Iran, killing 176

 

Back

      

 

 

Occupants of flight PS75208.01.2020/ 06:19 LT

near Sabashahr, 15 km north of the Tehran-Imam Khomeini International Airport (IKA), Iran

  

List of crew and passengers

 

Ukraine International Airlines flight PS752, a Boeing 737-800 (UR-PSR), crashed near Sabashahr, about 8 minutes after takeoff from Tehran Imam Khomeini International Airport, Iran. The flight took off from runway 29R at 02:41 UTC (06:11 LT), with a delay of about one hour. The aircraft's ADS-B data as recorded by flight tracking websites Flightradar24 and Flightaware stop at 02:44 UTC at an altitude of about 7900 feet at a position about 20 km west-northwest of the airport. The aircraft crashed minutes later near Sabashahr, 15 km north of the airport. It desintegrated completely and wreckage was strewn along a 300 m long path. A video, supposedly of flight 752, show an aircraft that appears to be on fire descending across the night sky and impacting the ground. Al 167 passengers and nine crew members on board were killed.

Analysis from the black boxes of a downed Ukrainian passenger plane shows it was hit by two missiles 25 seconds apart. Iran's Revolutionary Guard on Saturday acknowledged that it accidentally shot down the Ukrainian jetliner that crashed earlier this week, killing all 176 people aboard, after the government had repeatedly denied Western accusations and mounting evidence that it was responsible.
The plane was shot down early Wednesday, hours after Iran launched a ballistic missile attack on two military bases housing U.S. troops in Iraq in retaliation for the killing of Iranian Gen. Qassem Soleimani in an American airstrike in Baghdad. No one was hurt in the attack on the U.S. bases.
The admission raised a host of new questions, such as why Iran did not shut down its international airport or airspace when it was bracing for a U.S. reprisal. It also undermined the credibility of information provided by senior officials, who for three days had adamantly dismissed allegations of a missile strike as Western propaganda.
Iran's acknowledgment also alters the narrative around its confrontation with the U.S. in a way that could anger the Iranian public. Iran had promised harsh revenge after Soleimani's death, but instead of killing American soldiers, its forces downed a civilian plane in which most passengers were Iranian and none survived.
Gen. Amir Ali Hajizadeh, the head of the Guard's aerospace division, said his unit accepts full responsibility for the shootdown. In an address broadcast by state TV, he said that when he learned about the downing of the plane, “I wished I was dead.”
Hajizadeh said Guard forces ringing the capital had beefed up their air defenses and were at the “highest level of readiness,” fearing that the U.S. would retaliate. He said he suggested Tehran should close its airspace but no action was taken.
He said the airline's pilot and crew had done nothing wrong, but an officer made the “bad decision” to open fire on the plane after mistaking it for a cruise missile.
The Ukrainian airline criticized Iran's decision to leave its airspace open despite the hostilities.

More: Ukraine International Airlines Flight 752

========================================================================================================

 

Катастрофа самолета Boeing 737-800, рейса "PS752", авиакомпании "МАУ"

  
08.01.2020/ 06:19 м. вр.
в 15 километрах от аэропорта IKA Тегерана, Иран

 

8 января 2020 года. Авиалайнер Boeing 737-8KV (Бортовой номер «UR-PSR») авиакомпании «Международные авиалинии Украины» (МАУ), выполнявший международный рейс PS752 по маршруту Тегеран — Киев, вскоре после взлёта был сбит силами противовоздушной обороны Ирана. Самолёт упал на землю в 15 километрах от аэропорта вылета. Погибли все находившиеся на его борту 176 человек — 167 пассажиров и 9 членов экипажа.

  

Хронология катастрофы

7 января. Удар по базе США.
[23:50 Kyiv] Иран наносит ракетный удар по американской авиабазе Аль-Асад в Ираке.


8 января.
[1:50 Kyiv] Иран объявил об атаке на базу с американскими войсками.
Иран назвал свои действия ответом на гибель командира элитного подразделения «Аль-Кудс» Корпуса стражей исламской революции (КСИР) генерал-майора Касема Сулеймани. Он был убит в результате американского авиаудара. Верховный лидер Ирана Али Хаменеи пообещал «суровую месть» Вашингтону в ответ на убийство иранского командира.
[2:36] По данным Пентагона, с территории Ирана было выпущено около 15 баллистических ракет.
В результате атаки оказалось повреждено несколько истребителей, дислоцированных на авиабазе Эйн-аль-Асад. По другой информации, несколько самолетов уничтожено. Президент США Дональд Трамп заявлял об отсутствии пострадавших в результате произошедшего. По его словам, система раннего предупреждения сработала своевременно, поэтому ущерб минимальный.
8 января. Вылет.
[1:39 UTC | 3:39 Kyiv | 4:39 МСК | 5:09 Iran] Запланированное время вылета. Вылет рейса PS752 задерживается.
[2:02 UTC | 4:02 Kyiv | 5:02 МСК | 5:32 Iran] США закрывает небо над Ираном для гражданской авиации.
[2:38 UTC | 4:38 Kyiv | 5:38 МСК | 6:08 Iran] PS752 получил разрешение на взлет.
[2:42 UTC | 4:42 Kyiv | 5:42 МСК | 6:12 Iran] PS752 поднялся в воздух.
[2:44 UTC | 4:44 Kyiv | 5:44 МСК | 6:14 Iran] Пропала связь с самолетом.
Самолет на высоте 2,415 км (7925 ft), скорость 509 км/ч (275 kts).
[2:49 UTC | 4:49 Kyiv | 5:49 МСК | 6:19 Iran] Крушение.
Самолет находился 7 минут в небе.

11 января
!!! [7:05] Глава МИД Ирана Мохаммад Джавад Зариф заявил, что, по предварительным выводам внутреннего расследования, проведённого вооружёнными силами, они пришли к заключению, что самолёт был сбит случайно в результате «человеческой ошибки».

Об этом сообщают ВВС и Guardian.
«Во время полёта самолёт оказался в непосредственной близости от одного из важных военных объектов Корпуса стражей исламской революции и по форме и высоте полёта напоминал вражеский объект».
========================================================================================================

 

Украински Боинг се разби в Иран, загинали са 176 души

     

08.01.2020/ 06:19 м. вр.
15 км от летище "Имам Хомейни" (IKA) в Техеран, Иран

 
На 8 януари 2020 года Boeing 737-8KV (UR-PSR) на авиокомпанията Ukraine International Airlines, изпълняващи международен полет PS752 по маршрут Техеран - Киев, скоро след излитането си бил свален от силите на ПВО на Иран. Самолетът паднал на 15 километра от междунардното летище Имам Хомейни в Техеран. Загинали са всички от намиращите се на борда 176 души - 167 пътници и 9-членния екипаж.

Предистория и обстоятелства около катастрофата:
Малко преди полунощ на 07-ми януари 2020 г. Иран нанася ракетен удар по американската авиобаза Ейн-ал-Асад в Ирак.
Два часа по-късно правителството на Иран оповестява атаката си по американската база.
Определя действията си като отговор за гибелта на командира на елитното подразделение „Ал Кудс” Корпус на стражите на исламската революция (КСИР) генерал-майор Касем Сулеймани, убит в резултат на американски авиоудар, явно с разрешението на правителството на САЩ. Върховният лидер на Иран Али Хаменей обещава „сурова мъст” за Вашингтон в отговор на убийството на иранския командир.
По данни на Пентагона от територията на Иран са били изстреляни около 15 балистически ракети.
В резултат на атаката се оказват повредени или унищожени няколко изтребители дислоцирани на авиобаза Ейн-ал-Асад.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заявява по-късно за отсъствие на пострадали в резултат на ракетния удар. По негови думи, системата за ранно предупреждение сработила своевременно, поради което щетите са минимални.

Хронология на събитията до катастрофата:
На 8 януари излитането на полет PS 752 е планирано за 05:09 м. вр., но се задържа.
В 05:32 САЩ закриват небето над Иран за гражданска авиация.
В 06:08 PS 752 получава разрешение за излитане.
В 6:12 PS 752 се отделя от полосата и започва да набира височина.
В 06:14 пропада свръзката със самолета. Самолетът е на височина 2,415 км (7925 ft) и лети със скорост 509 км/ч.
В 6:19 м. вр. се разбива. Полетът на самолета е продължил около 7 минути. Според публикувано видео самолетът е горял още във въздуха.

На 11 януари Министърът на външните работи на Иран Мохаммад Д. Зариф заявява, че по предварителните изводи от вътрешното разследване, проведено от Въоръжените сили на страната се заключава, че самолетът е свален случайно в резултат на „човешка грешка”. По време на полета самолетът се е оказал в непосредствена близост от един от важните военни обекти на Корпуса на стражите на ислямската революция и по форма и височина е приличал на вражески обект. Данните от бордовите самописци показват, че по самолета са изстреляни две ракети от ЗРК (вероятно ТОР – руско производство) през интервал от 25 секунди и поне 19 секунди след първото попадение екипажът се е борил стоически да възстанови контрола над полета.
Ефектът от свръхнапрежение при очакване на вражеска цел е познат във военните среди и многократно е водел до грешки при вземане на решения в скоротечни събития при динамична военна обстановка.
Повече от жертвите в катастрофата са ирански граждани или такива с двойно гражданство. Грешка довела до ужасна човешка трагедия.
 

Връзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив
Ссылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив
Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive



08.01.2020 - AircrashConsult