В ранната утрин на 06 юни от територията на България се наблюдаваше рядко астрономическо явление – планетата Венера премина пред слънчевия диск.

Преминаването започна в 1:09 часа през нощта, като първи имаха възможност да го видят и заснемат жителите на Северна Америка. У нас можеше да се наблюдава едва след изгрева на Слънцето - в 5:29 часа от Варна и Бургас, а в 5:49 часа от София. В продължение на два часа планетата бавно премина на фона на нашата звезда.

Венера се появи като малка черна точка в горния край на слънчевия диск в миговете, когато слънцето успя да се покаже за кратко между облаците. В 7:38 часа в столицата можеше да се види как дисковете на Венера и на Слънцето се допират и планетата излиза от слънчевия диск. Явлението завърши минути преди 8 часа.

Преминаването на планетата пред Слънцето е рядко астрономическо явление, което ще се наблюдава отново след 105 години. Следващото преминаване на Венера ще бъде на 11 декември 2117 година. Бъдещите поколения в България обаче могат да го видят чак на 8 декември 2125 година.

Преминаването на Венера е наблюдавано за първи път през 1639 година. Първи го заснема френският астроном Жул Жансен през 1874 година. Заради земната орбита подобен транзит има само още една планета – Меркурий.

(По материал на БТВ)

 

 
Точните транзити на Венера и Слънцето за периода : 1601-2400
и данни за последвалите ги земетресения

Източници: NASA; Wikipedia; Earthquakes.findthedata.org.
 

Атрактивно астрономическо явление, което астролозите интерпретират повече като негативно, отколкото позитивно. Съвпадът само по дължина на еклептиката е позитивен, но Венера в „сърцето” на Слънцето си е направо „горяща”.
Горната таблица показва последствията от увеличеното гравитационно въздействие върху земната повърхност при предишни подобни транзити на Венера. Тя вероятно би била доста по-стряскаща при наличие на по-пълна информация за събитията от преди столетия. Информацията за земетресения и последвалите разрушения и жертви в годината преди „точния” транзит често е в пъти по-малко страховита. В случая имахме тройно гравитационно „засмукване” – на 20 май Пръстенчато слънчево затъмнение, на 04 юни Частично лунно затъмнение и на 06 юни Венера транзитира пред слънчевия диск. И трите събития засегнаха най-вече чувствителния откъм земетресения и вулкани Тихоокеански район известен с наименованието „Огненият обръч”.
Прави впечатление, че разглежданите транзити на Венера са в границите на зодиакалните знаци

Паяк (16 май-12 юни) и Змиеносец (27 ноември -17 декември).
Синодичната обиколка на планетата е 583.9 дни или приблизително 19 слънчеви месеца, колкото е броят и на тропическите години (19) в Метоничния цикъл = 235 Синодични лунни месеца.

Оттук астролозите биха могли да изведат ключ и възкресят метод за мунданни предсказания.

Нека си припомним, че древните египтяни са смятали Венера за рожба на Сах (астрална форма на Озирис) и Сопдет (Сириус). И това е намерило място в митологията им вероятно не случайно!

 

Никола Николов

 

Връзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив   Земетресения

Ссылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив   Землетрясения

Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive   Еarthquakes