AircrashConsult

Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive

MH17

 

 

Малайзийски самолет, полет МН17, свален с ракета източно от Донецк

 

 

 

Брифинг Минобороны РФ по катастрофе Boeing 777_ 21 07 2014

 

MH17 PASSENGER MANIFEST

 

17.07.2014/ 13:21 UTC

A Boeing 777-200 passenger plane, 9M-MRD, operating Malaysia Airlines Flight 17, crashed in the Ukraine, east of Donetsk, near Grabovo.

All 298 on board were killed. Flight MH17 departed the gate at Amsterdam-Schiphol Airport, the Netherlands at 12:14 hours local time, bound for Kuala Lumpur, Malaysia. It was airborne at 12:30 (10:30 UTC) from runway 36C and reached a cruising altitude of FL310 at 12:53 (10:53 UTC). Ninety minutes into the flight, at 12:01 UTC and just prior to entering Ukrainian airspace, the flight climbed to FL330. This altitude was maintained about 13:21 UTC.
At the point of last contact it was flying 1000 feet above airspace that had been restricted as a result of ongoing fighting in the area. Malaysia Airlines reported that MH17 filed a flight plan requesting FL350 throughout Ukrainian airspace. However, the flight was instructed by Ukrainian air traffic control to fly at FL330.
========================================================================================================

MAS17 was shot down by Ukrainian SA-11 "ground-to-air missile"Slideshow

Пътнически самолет Boeing 777-200, с регистрационен номер 9M-MRD, на авиокомпанията Malaysia Airlines, изпълняващ полет МН17 от Амстердам, Холандия, за Куала Лумпур, Малайзия, е бил свален малко след 13:21 часа по Гринуич източно от Донецк, Украйна. Всичките 298 души на борда са загинали. Поради наказателната операция срещу сеператистите в района провеждана от правителството на Яценюк, въздушното пространство там е затворено за полети на гражданската авиация до 7500 м височина още на 08 юли т.г. Това всъщност указва, че украинското правителство е наясно, че сепаратистите не разполагат с ракети „земя-въздух”, които биха поразили цели летящи на височина по-голяма от 7500 м или иначе казано – не притежават ЗРК Бук (SA-11). Въпреки това само около 10 мин. след катастрофата следва официално изявление на правителството, че самолетът е свален именно с ракета изстреляна, вероятно от ЗРК Бук на сепаратистите. Доста недоумяващо, като се има впредвид сложната и трудоемка дейност по събиране на данните от обективния контрол, анализиране останките от мястото на катастрофата и пр. за да се стигне до експертно заключение отговарящо на истината за фактите и хронологията на събитията довели до трагедията?
В полетния си план екипажът заявява полет на височина FL350 (10 600 м) през украинското въздушно пространство, но е инструктиран от украинския диспечер да лети на височина FL330 (10100 м). Това вероятно се е получило поради стандртните правила за полет над Европа в зависимост от посоката на полета, в случая на изток. Диспечерът, обаче е коригирал според някои източници маршрута така, че да мине над забранената зона, на удобно за отстрел разстояние от развърналите се за учебно-бойна стрелба на 17 юли поне три украински зрдн Бук, както показват сателитните снимки от брифинга проведен в Русия. Случайно съвпадение? Запитан от малайзийските експерти защо е променил планирания от екипажа курс, той се оправдал с разразил се щорм, но метеорологични данни за такъв не са открити. Всъщност кой е диспечерът? Загадка! Има ли значение дали е Карлос или жената Петренко, когато се говори, че е възможно да не бъде на разположение при разследването.
Какво още знаем? Диспечерът заявил, че Боингът бил съпровождан от два украински изтребители, вероятно Су-27. Предполагам, че информацията на диспечера цели да оправдае появата на боен самолет около боинга точно в момента на поразяването му.

Видеоматериалът от обективния контрол на Ростовския зонален център от единната система за организация на въздушното движение на Русия показва, че на около 3-5 км от лайнера е летял украински военен самолет, вероятно Су-25. Във форумите сепаратист споделя, че е наблюдавал две атаки срещу самолета, от ракета „земя-въздух” и от Су-то. Първата атака се потвърждава от данните в „черните кутии” и от следите по отломките на пилотската кабина. Втората се потвърждава от следите оставени върху някои от отломките. Съмнявам се, че съществуват самопризнания от страна на пилота довършил боинга. (Украински пилот свалил боинга, а по-късно е намерен мъртъв) Следите оставени от шрапнелите на взривилата се ракета на комплекса Бук показва, че тя не е изстреляна по погрешка, а целенасочено за да порази целта. Оставаме с убеждението, че целта „МН17” не е имала никакъв шанс, била е обречена!
Интересно би било да се установи как е ставало целеуказването от обединения КП (Команден пункт) към КП на зрдн.

Защото ако технически и организационно е невъзможно да бъде указан самолетът като "граждански" в КП-ове на войските и подразделенията, той се превръща в цел за воюващите страни, особено при отклонението му от въздушния коридор установен за самолетите на гражданската авиация. Като правило гражданските самолети не са оборудвани със системата за опознаване "свой-чужд". Те не бива да летят над райони с военни конфликти. Такава версия би обяснила защо украинските разчети са го преследвали и унищожили без колебание. Намесата на диспечера при отклоняването на МН17 на 14 км от въздушното трасе е въз основа на информация от различни уебсайтове и се потвърждава от записите на средствата за обективен контрол. Според казаното на брифинга, катастрофата съвпада точно по време с преминаването над Украйна на американски експериментален разузнавателен сателит.

 
Операцията постигна целта си!

  • На Malaysia Airlines е нанесен още един сериозен удар! Може би някой си подготвя докторската дисертация на тема: „Последствия при колапс на една национална авиокомпания”. Остава ни да следим, ако Malaysia Airlines ограничи дейността си, кой ще поеме така доходоносните ѝ маршрути.

  • Холандците, а с това и ЕС, загубиха водещ екип в борбата срещу СПИН. Загубата е за целия свят, може би с изключение на конкурентните институти и производители на лекарства. Говори се, че екипът е възнамерявал да представи на научна конференция лекарство срещу СПИН. Печалбата при реализирането му на пазара би била милиарди.

  • Несъмнено загуби от около половин милиард долара сумарно за трите инцидента с МН-370, МН-17 на Malaysia Airlines и този на полет QZ8501 ще понесе германската застрахователна компания Allianz.

  • ЕС разшири санкциите срещу Русия. Проява на политически и национален мазохизъм! Защо, преценете сами...

  

Свалянето на самолета е чудовищно престъпление.

Допускам, че украинските зенитчици и пилот свалили самолета са били подведени, защото са виждали метка, цел указана им за унищожение по време на учение с бойна стрелба. Някой просто им е врътнал кофти номер и именно той трябва да си получи заслуженото наказание. Дано разследващите този път покажат твърдост и морал, и доведат нещата докрай.
Операцията е безнравствена, безочлива и прозрачна, а прозрачността е допусната вероятно нарочно.....

 

Manual Concerning Safety Measures Relating to Military Activities Potentially Hazardous to Civil Aircraft Operations

10. SPECIAL MEASURES IN THE EVENT OF ARMED CONFLICT OR THE POTENTIAL FOR ARMED CONFLICT

(Doc 9554-AN/932/ ICAO) - Съгласно препоръките и изискванията на ИКАО по отношение безопасността на гражданското въздухоплаване в случай на военен конфликт (т. 10.2. на горепосочения документ), държавите, чиито Въоръжени сили са въвлечени в него, както и страната отговаряща за ръководството на въздушния трафик във въздушното пространство засегнато от бойните действия, носят отговорност за координирането и прилагането на мерките за безопасност на полетите на международните граждански въздухоплавателни средства.

Иначе казано, каквито и да са заключенията от разследването на катастрофата на МН17, според стандартите на ИКАО, главен виновник за трагедията се явява Украинското правителство.

 

Никола Николов

 

Относно Малайзия Еърлайнс:

Angry MH17 families seek UN investigation

Mother of German MH17 crash victim sues Ukraine in EU court

MH17 might have been shot down from air – chief Dutch investigator

Preliminary report points towards external cause of MH17 crash (original)

MH370, MH17 and now QZ8501: Allianz lead re-insurer in all cases

Малайзийский «Боинг» сбил украинский летчик - капитан Волошин

Нестыковки и загадки малайзийского “Боинга”

Малайзию отстранили от расследования гибели „донецкого” Боинга за „слишком нейтральную позицию”

Военные эксперты ответили скептикам, пытающимся опровергнуть показания тайного свидетеля „КП”

Голландские сказочники” обвиняют русские „Буки”

   

Връзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив
Ссылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив
Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive17.07.2014 - AircrashConsult