Петият фестивал на античното наследство „Орел на Дунав” се проведе от 25 до 27 май 2012 в Свищов (антично име Новае), България.
В него взеха участие групи за антични възстановки от България, Италия, Румъния и Полша.
Започна с конференция "Антична Мизия през погледа на историка" проведена в историческия музей „Алеко Константинов”.
Бяха заслушани доклади за битката между Помпей и Цезар при Фарсалус в централна Гърция на 09 август 48 г.пр. н. ера; Капитолийската триада – Юпитер (Зевс), Юнона (Хера), Минерва (Атина-Палада) и др.
„През погледа на историка” разбрахме, че името на древната римска област Мизия (Moesia) идва от тракийското племе „мизи”. На практика това е официалната версия за произхода на името на областта. Така е записано и в Уикипедия.
Но ако, човек си направи труда да погледне древни исторически карти, или направи справка за древните мизи в нета, ще се убеди, че „мизи” е събирателно име за тракийските племена. Тогава лесно ще се досети, че са ги наричали така защото са почитали един и същи бог заемащ важно място в духовния им живот. Най-логично изглежда този бог да е бил Мизис, другото наименование на Михос –лъвът, синът на Баст (Бастет).

А така често споменаваната  „Богиня-майка” на траките, наричана още Бендида, е всъщност Бастет. В исторически и житейски план зад тези две божества се е спотаила драмата на египетската владетелка Хатшепсут Мааткара и нейния син-племеник Тутмос ІІІ. Смея да твърдя това, защото съм го откривал многократно при изследването на скалните ни светилища в Странджа и Стара планина, Средна гора и Родопите.

 

 

 

 

Обещавам да Ви го покажа отново в следващите си филми.

Фестът продължи с официалното му откриване чрез запалване на ритуалния огън и връчване ключа от крепостта на „императора”.
Последва представяне на групите за възстановка. Конкурсът за богиня на фестивала „Деа Нове” провокира оживление и приятни емоции по трибуните.
Мракът събра възстановчиците в лагерите им край огъня за отдих и вкусна вечеря сготвена в котле.
Следващия ден запомнихме с детските игри и възстановката на ритуал за посвещаване на младо момиче в жрица на богинята на домашното огнище Веста.
Въпреки ръмежа демонстрациите на древни бойни практики, гладиаторски битки и танци продължиха на амфитеатър „Калето” и стадиона . Дъждовното време направи невъзможно изпълнението на операта „Набуко” от Верди на открито и то бе отложено, вероятно за празниците на града през септември.
Кулминацията на феста бе естествено битката между римските легиони и траките през третия ден. Представете си колко трудна е организацията по сценарий на такава възстановка, особено между разноезични групи. Въпреки това реенакторите показаха воля, дисциплина и ентусиазъм за да превърнат финалната част на феста в незабравимо преживяване, за което на всички участници, на стадиона и трибуната, сърдечно „Браво”!
При заключителното слово на кмета на града Благов и загасянето на ритуалния огън на фестивала всички бяха на крака и бурно се аплодираха едни други, зрители и възстановчици. Някои просълзени от преживяното позираха за последно пред камерите и не им се щеше да повярват, че все пак е дошло времето за раздяла.
В съзнанието им тъжно ехтяха думите „..до следващия фестивал”, защото значеха раздяла, но бяха и надежда за нови срещи и приятни емоции през следващата година.

 

Никола Николов
 

Участвaха:
Първи италийски легион - Свищов, България
Първа тракийска кохорта - Свищов, България
Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” - Стара Загора, България
Ферма за коне “Дилчеви" - село Садовец, община Плевен, България
Gruppo Storico Romano - Рим, Италия
• Legio XI Claudia
• IV Cohors Praetoria Roma
• Vestales
• Scuola Gladiatori Roma
• Gruppo di Antropologia Sociale
• Senatores
• Pancratio
Wioska Gotow - Хрубешов, Полша
Pro Antica - Люблин, Полша
Legio X I I I I G M V - Люблин, Полша
Nimfe Dacie – Румъния
Индивидуални участници:
• Петър Стойков
• Ясен Божилов

 

Партньори:
Община Свищов
Съвет по туризъм - Свищов
Информационна агенция Фокус
Исторически музей - Свищов
Държавна опера - Русе
СНЦ "Бизнес център Свищов"

 

Организатор:
Община Свищов

 

Връзки   Медии   Пътуване   Летища   Карти   Време   Слайдове    Архив

Ссылки   СМИ   Туры/Путевки   Аэропорты   Карты   Погода   Слайды   Архив

Links   Media   Travel   Airports   Maps   Weather   Slides   Archive

Назад

Назад

Back